22 augustus 1980van onze econoom3e Jaargang Nr. 0
29 september 1978
24 november 1978
22 december 1978
15 februari 1979
6 april 1979
15 juni 1979
30 november 1979
25 januari 1980
7 maart 1980
18 april 1980
6 juni 1980
22 augustus 1980
  in en om de school
  insider
  interview sandy
  koekoek for president
  morts pour la france
  olympische spelen
  overheid
  studie
  tuinfeest
  van onze econoom
  vergelijk je school
  voetbal 80-81
  wethouder
  yoga
 

Van onze econoom

Geachte lezers, lezeressen: Graag zou ik even de uw aandacht hebben voor het volgende politiek probleem. In Den Haag speelt op dit moment de gedachte om de uitkeringen omlaag te gooien. Laat mij 's zeggen: dit is de reinste flauwekul. Bent u er toch voor, bedenk dan ook u binnen twee tellen werkloos kunt zijn en dat u dan die uitkering hard nodig zult hebben. Trouwens de uitkeringen worden toch al minder doordat de prijscompensatie te weinig is in vergelijking tot de inflatie. Het argument dat mensen door lage WW weer sneller gaan werken, gaat niet op, want in Frankrijk stelt de WW niets voor en zijn toch twee miljoen werkloos.

slecht beleid wreekt zich

STEUN AAN BANKROETEN

In deze tijd gaat het met het bedrijfsleven niet zo best. Daarom wordt er door de regering steun verstrekt. Meest voorkomende argumenten zijn onder andere: behoud van werk en sanering van het bedrijf. Maar is dit wel lonend voor ons allemaal? In enkele gevallen ongetwijfeld, maar in andere gevallen, en dat zijn er veel meer niet! Daarom moeten wij ons afvragen, of het niet goedkoper is om geen steun te geven of weinig steun. OKTO in Groningen mag een klassiek geval heten, nu al. Er werd veel geld ingepompt, maar het resultaat is nihil. Van het geld had iedere werknemer bij OKTO ruim 200 duizend jaarlijks kunnen ontvangen, gedurende twee jaar. En dit is niet het enige voorbeeld, er zijn helaas veel meer.

De minister van Economische zaken is liberaal; het streven van liberalen is om de invloed van de overheid te beperken. Zo ook overheidssteun, mag men aannemen; neen zeggen enkele liberalen een duidelijk verschil van inconsequent handelen. In een liberale maatschappij zou geen staatssteun bestaan. Bovendlen, wie controleert? Wie krijgt het geld? Wat zijn de criteria? Wat is het maximum per werknemer of per bedrijf? Behalve een OKTO debat is er niets gebeurd. EN DAT VALT TEGEN VAN AL DIE MENSEN UIT DEN HAAG'

 
Editie 1<<van onze econoom>>Pagina 11 / 15
© 2002 www.xsl.nl internet redesign Robbert Hans Baron